У Криму знайшли скарби древніх греків

У Криму знайшли скарби древніх греків

У Криму знайдені скарби з понад 200 монет, різних предметів з золота, срібла та бронзи, ювелірні прикраси і скляний посуд часів Боспорського царства. Скарб виявлений на розкопках стародавньої фортеці Артезіан.

Джерело: Відомості

У Криму знайдені скарби з понад 200 монет, різних предметів з золота, срібла та бронзи, ювелірні прикраси і скляний посуд часів Боспорського царства. Скарб виявлений на розкопках стародавньої фортеці Артезіан, повідомляють «Коментарі».

Багаті жителі міста-фортеці, взятого в облогу римлянами близько двох тисяч років тому, намагалися врятуватися в місцевій цитаделі та сховали там два скарби.

Як вважає керівник розкопок Микола Винокуров з Московського педагогічного державного університету, городяни, які ховалися в цитаделі, знали, що приречені. Швидше за все, ці скарби були передсмертним приношенням.

Винокуров і його колеги вивчають Артезіан з 1989 року. Встановлений грецький характер місцевої культури, хоча етнічний склад населення був змішаним. Мабуть, основну масу городян складали нащадки еллінів, що переселилися в Крим багато століть тому в епоху великої грецької колонізації і вступили в шлюб з місцевими красунями і красенями.

Грецьким тут було все: мова, освіта, архітектура, мистецтво, релігія. Про це свідчать знайдена срібна брошка, на якій вигравірувано зображення Афродіти, і золоті персні з дорогоцінними каменями, які несуть портрети Немезиди і Тюхе.

Більш того, в шарі, відповідному часу спалення цитаделі, виявлено безліч фрагментів теракотових фігурок Деметри, Кори, Кібели, Афродіти з дельфіном, Психеї і Ерота, дівчини з приношеннями, Гермеса, Аттіса, піших і верхових воїнів, напівоголеного юнака, а також мініатюрної ойнохойї і невеликих глечиків для омовінь.

Довідка

Артизан площею не менше 1,3 га входив до складу Боспорського царства, за яке в I столітті билися цар Мітрідат VIII, що добивався незалежності від Риму, і його молодший брат Котіс I, який бачив набагато більше сенсу в тому, щоб залишатися сателітом потужної імперії. Рим підтримав Котіса, і міста, які контролював Мітрідат, були спалені. Артизан пав у 45 році до н.е.

Loading...