Роботу Великого адронного колайдера зупинили на три роки

Роботу Великого адронного колайдера зупинили на три роки

Вчені призупинили роботу Великого адронного колайдера до 2015 року. За 20 місяців буде проведена модернізація колайдера, після чого ВАК почне працювати на сумарній енергії, яка майже в два рази перевищує нинішню.

Джерело: Відомості

Вчені призупинили роботу Великого адронного колайдера до 2015 року. За 20 місяців буде проведена модернізація колайдера, після чого ВАК почне працювати на сумарній енергії, яка майже в два рази перевищує нинішню, передає Сегодня.

«Операції 2012 закінчені. Побачимося знову ненадовго в 2013 році під час сеансу протон-ядерних зіткнень. Протон-протонні зіткнення високих енергій відновляться в 2015 році», — йдеться в повідомленні, яке розміщене на онлайновому моніторі стану колайдера.

Після різдвяних канікул на колайдері проведуть недовгий сеанс зіткнень протонів і ядер свинцю, експеримент триватиме з 14 січня по 10 лютого 2013 року. В результаті модернізації до 2015 року вчені припускають, що сумарна енергія зіткнень протонів збільшиться з нинішніх 8 тераелектронвольт до 14 тераелектронвольт. Це дозволить фахівцям частіше отримувати рідкісні події — приміром, бачити народження бозонів Хіггса. Крім того, апгрейд дасть більше можливостей для пошуків «нової фізики» — за межами Стандартної моделі

Великий адронний колайдер побудований у 2008 році на 100-метровій глибині на кордоні Франції та Швейцарії. Він являє собою 27-кілометровий кільцевий тунель, в якому встановлений прискорювач заряджених частинок у вигляді гігантської труби. У ході досліджень в ВАК в різні боки запускають пучки протонів, які розганяються до величезних швидкостей, близьких до світлових, після чого частина з них стикається один з одним, в результаті чого і повинні народжуватися нові елементарні частинки.

Колайдер призначений для отримання принципово нових даних про природу матерії і фундаментальні фізичні закони. У році, що минає ВАК виконав своє головне завдання — фактично довів існування бозона Хіггса, останнього відсутнього елемента в Стандартній моделі устрою Всесвіту.

Loading...