Науковці NASA відправлять на Червону планету ще один марсохід

Науковці NASA відправлять на Червону планету ще один марсохід

У NASA оголосили про початок нової марсіанської місії, яка передбачає запуск другого марсохода в 2020 році. Повідомлення про це з’явилося на сайті NASA 4 грудня.

Джерело: Відомості

У NASA оголосили про початок нової марсіанської місії, яка передбачає запуск другого марсохода в 2020 році. Повідомлення про це з’явилося на сайті NASA 4 грудня, пише Newsru.com/ua.

Новий марсохід разом з посадковою системою буде побудовано на основі технологій, що використовувалися у створенні ровера Curiosity, який тепер працює на Марсі.

Подібність проектованого марсохода до Curiosity дозволить скоротити вартість нового марсіанського проекту. Як очікується, він коштуватиме близько 1,5 мільярда доларів (приблизно 12 млрд. грн.), тоді як проект Curiosity обійшовся NASA в 2,5 мільярда доларів (20 млрд. грн.). Новий ровер, як і Curiosity, буде займатися збором і аналізом зразків ґрунту, однак про деталі місії в NASA поки що не розповіли.

Раніше, наприкінці серпня, в NASA оголосили про плани щодо запуску в 2016 році ще одного марсохода. Новий апарат, який буде створений в рамках дослідницької місії під назвою Insight, вивчатиме ядро Червоної планети, збираючи дані про її склад, розмір і температуру. Отже, загалом Марсу присвячено сім дослідних місій.

Спільно з Європейським аерокосмічним агентством (ESA) NASA розробляло ще два марсіанських проекти, які були намічені на 2016 і 2018 роки. Однак у лютому 2012 року в NASA оголосили про відмову від цих проектів через брак коштів. Тепер же, як заявив представник NASA, отримання фінансування нової марсіанської місії дозволить агентству знову брати участь у європейських проектах.

Тепер на Марсі працює ровер Curiosity, який опустився на поверхню планети 6 серпня 2012 року. Основними завданнями місії є пошук життя на Червоній планеті, а також вивчення геології і клімату Марса.

Loading...