На адронному колайдері отримали новий вид матерії

На адронному колайдері отримали новий вид матерії

Фахівці, що працюють на Великому адронному колайдері, заявляють, що отримали в результаті експериментів новий вид матерії.

Джерело: Відомості

Фахівці, що працюють на Великому адронному колайдері, заявляють, що отримали в результаті експериментів новий вид матерії.

Фізики стверджують, що їм вдалося спостерігати дивну поведінка частинок, утворених у процесі зіткнення протонів та іонів свинцю. Як вважають вчені, їм вдалося отримати матеріальне підтвердження теорії «конденсату кольорового скла», або глазми, пише korrespondent.net

Зазвичай після зіткнення в прискорювачі частинки на швидкості, близькій до світлової, розлітаються одна від одної. Проте у ряді випадків при зіткненні протонів свинцю пари частинок відлітали в одному напрямку. Група фізиків цього інституту спостерігала подібне явище ще два роки тому при протонних зіткненнях, а також при зіткненні іонів свинцю та інших важких металів, таких як золото і мідь. У теорії протонне зіткнення може викликати щось на зразок схожої на рідину глюонної хвилі — того самого «конденсату кольорового скла». У цьому щільному скупченні глюонів можливі незвичайні траєкторії часток, що розлітаються після зіткнень.

Глазмою називають стан адронного поля, яке передувало кварк-глюонній плазмі, яка існувала в перші мільйонні частки секунди відразу після Великого вибуху. Саме завдяки йому, як вважають, утворився наш Всесвіт.

У терміні «конденсат кольорового скла» кожне слово відноситься до характеристик гіпотетичної глюонної хвилі. «Конденсат» означає високу щільність глюонів. «Кольоровий» відноситься до типу заряду, який несуть кварки і глюони в результаті сильної взаємодії. Слово «скло» відсилає до властивостей однойменного матеріалу, з якими можна порівняти деякі особливості поведінки глюонів.

Як повідомлялося раніше, австрійські вчені пропонують використовувати Великий адронний коллайдер як найточніший у світі секундомір. Бак хочуть використати для реалізації нового методу вивчення процесів, які тривають лише 1 йоктосекунду, 1 мільйон мільярдної частки наносекунди.

Loading...