Астрономи знайшли планету-одиначку без Сонця

Астрономи знайшли планету-одиначку без Сонця

Планету-самітницю знайшли канадські астрономи з Монреальського університету. Як повідомляє TheTelegraph, небесне тіло у сім разів більше за Юпітер.

Джерело: Відомості

Планету-самітницю знайшли канадські астрономи з Монреальського університету. Як повідомляє TheTelegraph, небесне тіло у сім разів більше за Юпітер. На планету не діють гравітаційні сили, оскільки вона не входить до жодної сонячної системи. Натомість її рух у космосі хаотичний, передає ТСН.

«Теоретично ми завжди підозрювали, що такі дуже холодні планети можуть існувати. Однак до тепер ми ніколи їх не бачили», — розповідає астрофізик Етьєн Артіго.

Попри відсутність поблизу зірки, на планеті досить спекотно. Її температура становить близько 400 градусів за Цельсієм.

Науковці припускають, що їхню рідкісну знахідку у космосі можна віднести до групи потенційних молодих зірок. Наразі до неї входять 30 небесних тіл. Однак всі вони мають орбіту в межах сонячних систем.

«Ця планета у вільному польоті може дати нам можливість детальніше вивчити сам процес спалаху зірки», — переконаний астроном Філіппе Делорме.

Разом з тим деякі вчені сумніваються чи можна віднести самотню космічну мандрівницю до планет. На думку вчених, її все ж варто вважати «коричневим карликом» — зіркою, якій не вистачає власної енергії для початку термоядерних процесів. 

Loading...