Статті на Wikipedia тепер можна доповнювати відео

Статті на Wikipedia тепер можна доповнювати відео

Найбільша у світі онлайн-енциклопедія Wikipedia додала можливість для зареєстрованих користувачів доповнювати статті відеороликами, повідомляє прес-служба Wikipedia.

Джерело: Відомості

Найбільша у світі онлайн-енциклопедія Wikipedia додала можливість для зареєстрованих користувачів доповнювати статті відеороликами, повідомляє прес-служба Wikipedia. Це стало підсумком розробки, яка тривала протягом чотирьох років, передають «Коментарі».

«Новий відеоплеєр, за допомогою якого читачі енциклопедії зможуть дивитися освітні та науково-популярні відео, тепер доступний на Wikipedia та її братніх сайтах», — йдеться в повідомленні прес-служби.

Як стало відомо, відео в Wikipedia буде відтворюватися за допомогою плеєра з відкритим вихідним кодом Kaltura, який підтримує мову розмітки веб-сторінок HTML5 і дозволяє обходитися без використання пропрієтарних технологій обробки і демонстрації відео в Інтернеті, типу Adobe Flash. Серед можливостей нового плеєра — підтримка відкритих відеокодеків Web M і субтитрів різними мовами.

За даними видання, наразі в Wikipedia міститься приблизно 15 тисяч відеороликів. Розширювати бібліотеку планується за рахунок публікацій користувачів енциклопедії, а також за рахунок безкоштовного освітнього та науково-популярного відеоконтенту, вже розміщеного на сервісі YouTube.

Оскільки і Kaltura, і відеоплеєр YouTube підтримують набір вільних кодеків Web M, відео з YouTube, закодоване за допомогою цього стандарту, можна легко імпортувати на Wikipedia.

Wikipedia була запущена на початку 2001 року, сьогодні це один з найпопулярніших інтернет-сайтів у світі. Згідно зі статистикою аналітичної компанії ComScore, тільки англомовний розділ ресурсу відвідує більш ніж 25 мільйонів користувачів щодня.

Проект з інтеграції відеоконтенту в Wikipedia стартував ще в 2008 році і відтоді його запуск кілька разів відкладався через технічні проблеми, які вдалося вирішити лише тепер. Спонсорами проекту стала відкрита Відеоплатформа Kaltura open-source video platform і компанія Google.

Loading...