Робот-хірург успішно впорався з операцією на відкритому серці

Робот-хірург успішно впорався з операцією на відкритому серці

Унікальний робот-хірург Da Vinci Surgical System був вперше використаний для операції на відкритому серці.

Джерело: Відомості

Унікальний робот-хірург Da Vinci Surgical System був вперше використаний для операції на відкритому серці. Операція була проведена у Великобританії, в місті Вулверхемптон, та полягала у виконанні цілого ряду маніпуляцій, серед яких було і проникнення в серцевий м'яз із метою розміщення в ньому спеціальних пластин. Весь процес тривав 9 годин, а для здійснення всіх необхідних дій Da Vinci знадобилося зробити лише один надріз завдовжки 3,5 сантиметра.

Da Vinci є універсальним роботом, що використовується для хірургічного втручання при різних захворюваннях. Він володіє чотирма маніпуляторами, які застосовуються під час операції. Управляє роботом комп'ютер, якому задають спеціальну програму з можливістю її переривання в будь-який момент, якщо в ході операції виникнуть непередбачені обставини і людям-хірургам доведеться втрутитись у процедуру. За діями робота можна спостерігати за допомогою відеотрансляції, а також використовуючи об'ємну модель, що відображає весь процес у режимі 3D, передає supreme2.ru

Робот із легкістю може провести маніпулятор між ребер хворого і при цьому не розсовувати ребра, що тягне за собою додаткові ускладнення під час операції. Крім цього, робот володіє набагато більшою точністю при здійсненні надрізів: точність досягає 0,1 мм, що просто недосяжно для людини.

Це вже не перший досвід Da Vinci в операціях такого типу. Робот вже проводив лікування пацієнта, якому відновлював мітральний клапан, після чого чоловік почувається добре і вже практично повністю відновився після операції.

Loading...