У центрі нашої галактики сталося виверження з чорної діри

У центрі нашої галактики сталося виверження з чорної діри

Днями американський телескоп NuSTAR (космічна обсерваторія NASA) зафіксував виверження з центральної чорної діри нашої галактики.

Джерело: Відомості

Днями американський телескоп NuSTAR (космічна обсерваторія NASA) зафіксував виверження з центральної чорної діри нашої галактики, передає ТСН. Зазначимо, що Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR) є першим у світі космічним телескопом жорсткого рентгенівського діапазону (7-80 кеВ).

З 13 червня 2012 телескоп NuSTAR знаходиться на геоцентричної орбіті, де повинен прослужити близько двох років. Даний телескоп призначений для вивчення центральної частини нашої галактики Чумацький шлях та об’єктів, які в ній знаходяться, зокрема, чорних дір різних мас. Так, зовсім недавно, телескоп NuSTAR повністю сфокусував свою увагу на надмасивній чорній дірці, яка знаходиться в центрі нашої галактики.

«Нам дуже пощастило, що ми змогли зафіксувати спалах нашої центральної чорної діри в рентгенівському діапазоні. Таке не часто побачиш», — сказала Фіона Харрісон, головний дослідник місії NuSTAR з Технологічного Інституту в Каліфорнії.

За її словами, це відкриття допоможе краще зрозуміти механізми і поведінку чорних дір і дізнатися чому часом вони вивергають речовину, а потім знову «затухають». 

Loading...