Апендицит можна вилікувати антибіотиками

Апендицит можна вилікувати антибіотиками

Шведські дослідники з Гетеборзького університету з’ясували, що в багатьох випадках гострий апендицит можна вилікувати антибіотиками без хірургічного втручання.

Джерело: Відомості

Шведські дослідники з Гетеборзького університету з’ясували, що в багатьох випадках гострий апендицит можна вилікувати антибіотиками без хірургічного втручання. Такий висновок був зроблений за результатами двох клінічних досліджень за участю дорослих пацієнтів з гострим апендицитом, передає ТСН.

У ході першої роботи керівник дослідження Джанетт Ханссон порівнювала хірургічну операцію з антибіотикотерапією, а в другій — піддослідних лікували антибіотиками в рамках «терапії першої лінії». Результати показали, що лікування антибіотиками було настільки ж дієвим для більшості пацієнтів, як і хірургічне втручання.

Деякі випробовувані відчували себе так погано, що без операції було ніяк не обійтися, але 80% тих, хто брав антибіотики, відновилися і повністю одужали. З’ясувалося також, що пацієнти, які пройшли антибіотикотерапію, менше ризикували зіткнутися з ускладненнями в порівнянні з тими, кому вирізали апендикс.

Ризик рецидиву апендициту протягом 12 місяців після курсу антибіотиків становив 10-15%.

Дослідники сподіваються, що їм вдасться задокументувати довгостроковий ризик рецидиву, а тому хочуть перевірити, чи можна лікувати антибіотиками і повторні прояви апендициту.

Висновок — антибіотики є реальною альтернативою хірургічній операції у дорослих пацієнтів, які, зрозуміло, повинні в такому випадку усвідомлювати ризик рецидиву.  

Loading...