Астрономи ESO знайшли навколо молодої зорі молекули цукру

Астрономи ESO знайшли навколо молодої зорі молекули цукру

Група астрономів за допомогою Великого Міліметрово-субміліметрового Масиву Атакама (ALMA) помітила молекули цукру в газі, що оточує схожу на Сонце молоду зорю.

Джерело: Відомості

Група астрономів за допомогою Великого Міліметрово-субміліметрового Масиву Атакама (ALMA) помітила молекули цукру в газі, що оточує схожу на Сонце молоду зорю. Це найперша знахідка цукру в космосі навколо подібної зорі. Відкриття показує, що будівельні блоки життя в потрібному місці та в потрібний час повинні бути задіяні у формуванні планетної системи. Про це розповіли у прес-службі Європейської Південної обсерваторії.

Астрономи виявили молекули глікольальдегіду — простої формули цукру в газі, котрий оточуює молоду подвійну зорю із назвою IRAS 16293-2422 та масою, схожу на масу Сонця. Дане відкриття показує, що деякі хімічні сполуки, необхідні для життя, існували в цій системі під час формування планет.

«У газопиловому диску навколо цієї новоствореної зорі, ми виявили глікольальдегід, який є простою формою цукру, що не сильно відрізняється від цукру, котрий ми додаємо до кави, — розповів провідний автор статті Йес Йоргенсен (Інститут Нільса Бора, Данія). — Дана молекула є одним із інгредієнтів у формуванні РНК, котра, подібно до молекули ДНК, до якої вона відноситься, є одним із будівельних блоків життя».

IRAS 16293-2422 знаходиться на відстані близько 400 світлових років від Землі, а це порівняно близько, що робить її відмінним астрономічним об’єктом для вивчення молекул та хімії навколо молодих зірок. Завдяки потужностям нового покоління телескопів, таких як ALMA, астрономи тепер мають можливість вивчати подробиці в газопилових хмарах, котрі формують планетні системи.

Дане дослідження описане у статті, котра з’явиться в журналі Astrophysical Journal Letters.

Loading...