Російські науковці на порозі створення штучного інтелекту

Російські науковці на порозі створення штучного інтелекту

Фахівці з Росії першими у світі наблизилися до створення комп’ютерної програми, що представляє собою справжній штучний інтелект.

Джерело: Відомості

Фахівці з Росії першими у світі наблизилися до створення комп’ютерної програми, що представляє собою справжній штучний інтелект. Розроблена ними програма, яка отримала назву «Євгеній», перемогла на проведеному в Англії міжнародному науковому конкурсі кібернетичного інтелекту, не добравши всього лише 0,8% для того, щоб пройти знаменитий тест Тьюринга, передає ТСН.

Відомий англійський математик Алан Тьюринг, що заклав основи сучасної комп'ютерної техніки, в написаній у 1950 році статті «Обчислювальні машини й розум» запропонував тест на визначення інтелектуального рівня і природи інтелекту комп'ютера.

Під час тесту екзаменатори задають двом таємним співрозмовникам будь-які питання. Потім вони повинні визначити, хто із співрозмовників людина, а хто — машина.

При цьому Тьюринг вивів спеціальну формулу для визначення кордону, коли штучний розум досягає рівня людського. За його висновками, якщо машина зможе «обдурити» перевіряючих у відповідях на 30% заданих питань, то вона «володіє штучним інтелектом». Такий підхід був визнаний світовою наукою еталонним і всі новітні «інтелектуальні» комп'ютерні програми піддавалися даному тесту.

До цього літа людина без особливих зусиль могла визначити, з ким під час тесту вона спілкується — з людиною чи машиною. Проте кілька тижнів тому вперше за майже п'ять десятиліть вчені підійшли впритул до створення штучного інтелекту, який здатний думати так само як людина. І це вдалося зробити російській науковій групі.

На проведеному конкурсі, який пройшов у знаменитому головному шифрувальному центрі Другої світової війни Великобританії — Блетчлі-парк, росіяни представили програму «Євгеній». Всього в тестах брали участь п'ять новітніх програм. «Євгеній» стала переможцем, зумівши в 29,2% своїх відповідей ввести екзаменаторів в оману щодо своєї природи.

Таким чином, програма не добрала всього 0,8% для того, щоб проголосити настання нової ери — появи штучного інтелекту. 

Loading...