Українські студенти-астрономи — у десятці найкращих у світі

4-14 серпня 2012 року у місті Ріо-де-Жанейро відбулася VI Міжнародна студентська олімпіада з астрономії та астрофізики, у якій взяла участь команда студентів із України.

Джерело: Відомості

4-14 серпня 2012 року у місті Ріо-де-Жанейро (Федеративна Республіка Бразилія) відбулася VI Міжнародна студентська олімпіада з астрономії та астрофізики, у якій взяла участь команда студентів із України.

Понад 150 учасників із 27 країн (Колумбії, Бразилії, Португалії, Словаччини, Греції, Хорватії, Литви, Чехії, Білорусі, Росії, Ірану, Індонезії, Індії, Китаю, Бангладешу, Таїланду та ін.) взяли участь в олімпіаді. Змагання проводилися у чотири етапи: командні змагання, обробка астрономічних даних, тур спостереження та теоретичний тур.

Теоретичний тур складався з 18 завдань, з яких 15 були короткі та 3 великі задачі, час виконання туру – 5 годин. Під час обробки даних студентам були запропоновані спостереження проходження екзопланети по диску зорі та спектр далекої галактики. У турі спостереження учасники мали проявити знання та навички роботи з картою зоряного неба та вміння визначати кутові відстані та координати зір.

В індивідуальних змаганнях українські студенти вибороли 3 призові місця:
- срібна медаль - Марк Дубодєлов, студент І курсу Київського національного університету імені Тараса Шевченка;
- дві бронзові медалі - Катерина Баринова та Валерія Жовковська, студентки І курсу Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

У командному заліку І місце вибороли студенти Китайської Народної Республіки, команда України посіла 10 місце.

Loading...