Вчені передрікають Землі столітню мегазасуху

Вчені передрікають Землі столітню мегазасуху

Американські вчені прогнозують, що масштабні засухи для Землі можуть стати звичайним явищем.

Джерело: Відомості

Американські вчені прогнозують, що масштабні засухи для Землі можуть стати звичайним явищем, передає ТСН.

Під час засухи, що сталася у 2000-2004 роках в західній частині Північної Америки, зв'язування вуглецю в атмосфері скоротилося вдвічі. За цей період, як констатують вчені, різко знизилася врожайність, а також пересохли річки.

«Це величезне падіння. І якщо глобальні викиди парникових газів не припиняться, майбутнє буде ще гіршим», — заявив співробітник університету Орегона Беверлі Лоу.

За його словами, дослідивши річні кільця дерев, подібні засухи також відбувалися в 977 — 981 та 1146 — 1151 рр.. Однак засуха на початку цього століття, додає він, відрізнялася тим, що припала на відносно дощовий період. І якщо погодні умови погіршаться, то XXI століття увійде в історію як епоха «мегазасухи».

«Цей період може тривати 80-95 років і буде супроводжуватися рекордно низьким рівнем опадів», — говорить Лоу.

Дослідники попереджають, що подібні кліматичні зміни обернуться серйозними екологічними наслідками. Як правило, в атмосферу потрапляє близько 30% викидів від спалювання викопних видів палива. Однак мала кількість опадів і засуха призведуть до того, що природні поглиначі вуглецю зникнуть, що прискорить глобальне потепління і завдасть шкоди екосистемам.

«Кількість стихійних лих збільшиться. Вони можуть серйозно нашкодити екосистемі, знищити ліси. У деяких регіонах на зміну лісам прийдуть чагарники і луки», — додав Лоу.

Зазначимо, раніше експерти ООН попереджали, що людству доведеться зіткнутися з руйнівними дощами і масштабною засухою. Якщо зараз катастрофічні зливи трапляються раз на 20 років, то до кінця століття вони будуть відбуватися кожні п'ять років і супроводжуватимуться руйнівними ураганами. 

Loading...