Вчені висунули нову гіпотезу походження Місяця

Вчені висунули нову гіпотезу походження Місяця

Вчений Андреас Рейфер і його колеги з космічного центру в Берні за допомогою комп’ютерного моделювання довели, що Місяць був сформований з уламків Землі, що утворилися в результаті зіткнення з величезним небесним тілом.

Джерело: Відомості

Вчений Андреас Рейфер і його колеги з космічного центру в Берні за допомогою комп’ютерного моделювання довели, що Місяць був сформований з уламків Землі, що утворилися в результаті зіткнення з величезним небесним тілом, пише «Фокус».

На сьогоднішній день найбільш вірогідною вважається теорія зіткнення, згідно з якою прото-Земля зіткнулася з іншим небесним тілом, а з викинутої при зіткненні речовини утворився Місяць. Проте до цього часу були невідомі ні точні розміри цього небесного тіла, ні його швидкість при зіткненні.

До цих пір вважалося, що з Землею зіткнулося небесне тіло розміром приблизно з Марс (його називають Тейя), що рухалося в космосі відносно повільно. Подібне зіткнення різко збільшило температуру обох тіл, і в результаті велика частина речовини об’єкта, який вдарився в Землю, та частина речовини земної мантії були викинуті на навколоземну орбіту. З цих уламків виник прото-Місяць.

З цього випливає, що хімічний склад Місяця повинен являти собою суміш речовин Землі і Тейї.

Проте на Місяці, на відміну від Землі, спостерігається дефіцит заліза. Одночасно з цим ізотопи кисню на Землі і на Місяці практично ідентичні. Вчені не можуть прийти до консенсусу, чим це можна пояснити.

Більш того, згідно з опублікованими в березні в журналі Nature Geoscience результатами дослідження зразків місячного ґрунту, доставленого на Землю американської місією «Аполлон», ізотопи титану Землі і Місяця також практично ідентичні. Це, на думку вчених, свідчить на підтримку теорії, згідно з якою Місяць — це частина самої Землі.

Рейфер і його колеги, створивши комп’ютерну симуляцію, прийшли до висновку, що з прото-Землею зіткнулося небесне тіло набагато більших розмірів, ніж вважалося раніше, і рухалося це тіло на дуже великій швидкості. Удар припав не по центру, а під кутом.

За їх словами, при подібному зіткненні Тейя втратила б дуже мало маси і продовжила б свій політ у космічному просторі. Від подібного удару, що стався по дотичній, велика частина речовин, викинутих у космос, були б земного походження.

Для остаточного підтвердження цієї теорії необхідно провести ретельний аналіз зразків місячного ґрунту.

Loading...