Перший кондиціонер запрацював 110 років тому

Перший кондиціонер запрацював 110 років тому

17 липня 1902 року в Нью-Йоркському районі Бруклін в друкарні Sackett-Wilhelms Lithographing and Publishing Co вперше запрацювала система для підтримки заданої температури в приміщенні.

Джерело: Відомості

У США відзначають 110-річний ювілей кондиціонера: 17 липня 1902 року в Нью-Йоркському районі Бруклін у друкарні Sackett-Wilhelms Lithographing and Publishing Co вперше запрацювала система для підтримки заданої температури в приміщенні, передає hitech.newsru.com.

Винахідник нового пристрою Вілліс Хевіленд Керріер, якому тоді щойно виповнилося 25 років, назвав його "апаратом для обробки повітря". Відзначимо, що за тим же принципом охолодження за рахунок випаровування рідини "освіжали" свої оселі ще древні індуси і перси: повітря з підвалу, в якому розміщувалися пористі посудини з водою або протікала вода з джерела, через повітропроводи в стінах надходило у житлові приміщення.

Та й слово "кондиціонер" вперше було вжито ще в 1815 році, коли француз Жанн Шабаннес отримав британський патент на метод охолодження повітря. Заслуга Керріера - практичне втілення цієї ідеї і споруда першої промислової кліматичної установки.

Як свідчать архівні документи, кондиціонер був створений не для комфорту людей, а на благо поліграфії або точніше - "для усунення вологості, що заважає типографському друку". Влітку постійна зміна температури і вологості не дозволяла домогтися якісної передачі кольору. Апарат Керріера охолоджував повітря до постійної температури і знижував вологість до постійного значення.

Найбільше визнання кондиціонери отримали на текстильних заводах у південних штатах США. "Апарати для обробки повітря" стабілізували рівень вологості, що значно поліпшило виробництво бавовняних тканин. Агрегат також вперше забезпечив стабільну прохолоду в цехах, де одночасно працювали десятки ткацьких верстатів, що постійно нагріваються. Після установки кондиціонерів ці приміщення перестали бути "пожежонебезпечними", якими їх вважали раніше.

Перші апарати, що працюють за таким принципом, стали предками сучасних систем центрального кондиціонування повітря. Для потреб людей, судячи за наявними даними, їх вперше пристосували в середині 1920-х років у Німеччині, почавши кондиціювання глядацьких залів у театрах. А перший домашній кондиціонер конструкції Керріера був встановлений в 1914 році в Міннеаполісі (штат Міннесота).

Сам же Вілліс Хевіленд Керріер у 1915 році заснував компанію, назвавши її своїм прізвищем, і продукція Carrier користується попитом до сьогодні. Компанія спеціалізується виключно на кліматичному обладнанні і холодильниках, на її підприємствах задіяно понад 45 тисяч робітників і службовців, а щорічний оборот перевищує 12 млрд доларів.

Предком же сучасних спліт-систем і "віконних" кондиціонерів може вважатися кімнатний кондиціонер, випущений компанією General Electric у 1929 році. В якості охолоджувача в цьому пристрої використовувався аміак, пари якого шкідливі для здоров'я, компресор і конденсатор пристрою були винесені на вулицю. З 1931 року, коли був винайдений безпечний для людського організму фреон, конструктори почали збирати всі вузли та агрегати кондиціонера в одному корпусі.

Перший автомобільний кондиціонер потужністю охолодження 370 Вт був створений компанією С & С Kelvinator Co в 1930 році і встановлювався на продукції Cadillac. У 1958 році японська компанія Daikin розробила перший тепловий насос, тим самим змусивши кондиціонери обігрівати приміщення в холодному кліматі.

Останній з найбільш популярних у світі типів кондиціонерів - VRV-системи - був вперше випущений компанією Daikin в 1982 році. Кліматичні установки цього типу складаються із зовнішніх і внутрішніх блоків, які можуть бути віддалені один від одного на відстань до 100 метрів.

Loading...