«Осінні» діти мають більше шансів стати довгожителями

«Осінні» діти мають більше шансів стати довгожителями

Діти, що з’явилися на світ в період з вересня по листопад, мають стабільно великі шанси дожити до ста років, ніж народжені в інші місяці року.

Джерело: Відомості

Діти, що з’явилися на світ в період з вересня по листопад, мають стабільно великі шанси дожити до ста років, ніж народжені в інші місяці року. Робота вчених із Чиказького університету, представлена в Сан-Франциско на щорічному з’їзді Американського демографічного суспільства, підтвердила результати попередніх досліджень на цю тему, зазначає «Сегодня».

Йдеться, зокрема, про роботу німецького вченого Олександра Лерчла з університету Якобс у Бремені, опубліковану в 2004 році в журналі Naturwissenschaften, в якій досліджувалася зв’язок між місяцем народження і тривалістю життя.

Лерчл отримав статистично достовірні дані про те, що люди, які народилися в період з жовтня по грудень, вмирають в більш старшому віці, ніж інші. Однак автор припускав, що на отримані результати може впливати різниця в умовах, в яких знаходилися об’єкти його дослідження в пренатальний період і в період раннього дитинства, в першу чергу відмінність у соціальному статусі і економічному становищі їхніх сімей.

Вчені Чиказького університету в своїй роботі спробували виключити вплив цих факторів. Вони зібрали і проаналізували інформацію про більш ніж півтори тисячі людей, які прожили сто і більше років. Всі вони народилися в США між 1880 і 1895 роками.

При цьому для порівняння збиралися також дані про братів, сестер і подружжя довгожителів. Брати і сестри мали той же генетичний фон, що і довгожителі, а також жили в тих же умовах в період дитинства, а чоловік та жінка — в період дорослого життя.

В результаті з’ясувалося, що найбільше число довгожителів народилося в осінні місяці, а найменше — у березні, травні та липні. Щоб виключити ймовірність того, що на осінь припадав в ті роки пік народжуваності, автори провели відповідний аналіз, але не виявили сезонних коливань.

У той же час ефект виявився більш вираженим для народжених з 1880 по 1889 рік, ніж для тих, хто з’явився на світ між 1889 і 1895 роками.

Автори висувають кілька гіпотез, що пояснюють феномен довгого життя народжених у вересні, жовтні та листопаді. Згідно з однією з них, немовлята, що з’явилися на світ восени, мали значно менший ризик зараження сезонними, в першу чергу літніми, інфекційними захворюваннями, що зазвичай несе довготривалі негативні наслідки для здоров’я людини. Таке припущення пояснює, на думку вчених, той факт, що ближче до кінця століття «осінніх довгожителів» народилося менше — в той період якраз спостерігалося зниження дитячої смертності від інфекційних захворювань.

Серед інших гіпотез — дефіцит вітамінів в раціоні матерів тих немовлят, що народилися взимку, навесні чи влітку, а також можливий вплив сезонних коливань гормонального фону.

Loading...