Завтра до Землі дійде геомагнітний удар Сонця

Завтра до Землі дійде геомагнітний удар Сонця

Потужний викид плазми на Сонці, що стався в четвер, 12 липня, може викликати сплеск геомагнітних збурень на Землі в суботу, 14 липня.

Джерело: Відомості

Потужний викид плазми на Сонці, що стався в четвер, 12 липня, може викликати сплеск геомагнітних збурень на Землі в суботу, 14 липня, попереджають фахівці лабораторії прогнозу космічної погоди NASA (Space Weather Lab).

Спалах, що відбувся на видимій стороні Сонця, належить за потужностю до максимальної категорії рентгенівського випромінювання - класу X. Такі спалахи виникають у результаті "коротких замикань" - перез'єднання силових ліній сонячного магнітного поля.

В результаті вивільняється величезна кількість енергії і виникає рентгенівський спалах, який часто супроводжується викидом сонячної плазми. Згідно з повідомленням, джерелом спалаху стала активна область (група сонячних плям, де на поверхню виходять силові лінії потужного магнітного поля) під номером 1520. Вона розташовувалася на той момент на центральному меридіані - навпроти Землі, в найбільш "геоефективному" секторі.

Викид плазми тривав близько двох годин; згідно з прогнозами фахівців NASA та Інституту прикладної геофізики (ІПГ) Росгідромету, геомагнітний "удар" досягне Землі в суботу. 

Loading...