Телескоп Хаббл знайшов у Плутона п’ятий супутник

Телескоп Хаббл знайшов у Плутона п’ятий супутник

У Плутона виявлено новий, вже п’ятий за рахунком, супутник. Про це сьогодні повідомила команда астрономів, що працюють з орбітальним телескопом Хаббл.

Джерело: Відомості

У Плутона виявлено новий, вже п’ятий за рахунком, супутник. Про це сьогодні повідомила команда астрономів, що працюють з орбітальним телескопом Хаббл. За їхніми словами, п’ятий супутник Плутона було відкрито рівно через рік після виявлення четвертого супутника найдальшої планети Сонячної системи. Зараз у Плутона є супутники: Харон, Гідра, Нікс, а також відкритий у 2011 році P4 і супутник P5, що додався до нього зараз, пишуть «Коментарі».

Алан Штерн, астроном з Південно-західного науково-дослідного інституту в Колорадо (США), каже, що саме їхній команді рік тому вдалося виявити четвертий супутник і ось зараз відкрито п’ятий. Про відкриття нового супутника повідомляється на сайті інституту, а також в Твіттері астронома.

Слід зазначити, що Штерн також є науковим куратором місії НАСА New Horizon, у рамках якої однойменний дослідницький апарат прямує до Плутона і досягне його в 2015 році. Апарат New Horizons стане першим приладом, створеним спеціально для польоту на Плутон. Згідно з наявними на сьогодні даними, найбільшим супутником Плутона є Харон, який має близько 1040 км в діаметрі, Нікс і Гідра значно менші в діаметрі і мають від 30 до 115 км у діаметрі. Новий супутник P4 має близько 30 км у діаметрі. Останній відкритий супутник P5 подібний за розмірами до P4, причому можливо, що він навіть менший за P4.

Штерн каже, що сучасна наука щорічно дізнається щось нове про Плутон, проте скарбничка знань про цю планету поповниться ще значніше, коли туди прилетить New Horizons.

За словами вченого, новий супутник Плутона було відкрито за допомогою ширококутної камери Wide Field Camera 3, яка працює на Хабблі. Уперше в об’єктив камери раніше невідомий об’єкт потрапив наприкінці червня цього року. «Відкриття таких малих супутників побічно вказує нам на те, що навколо Плутона таких об’єктів може бути набагато більше», — каже астроном.

Нагадаємо, що супутник Харон був відкритий у 1978 році — через 48 років після того, як учені виявили Плутон. Супутники Нікс і Гідра були знайдені Хабблом у 2005 році. Сам Плутон знаходиться в 39 разів далі від Сонця, ніж Земля. Він віддалений від світила на 5,87 млрд. кілометрів, проти 150 млн. км у Землі.

Loading...