Археологи підняли з дна Дніпра біля Хортиці човен часів Київської Русі

Археологи підняли з дна Дніпра біля Хортиці човен часів Київської Русі

На Запоріжжі в акваторії острова Хортиця археологи підняли з дна Дніпра 8-метрове стародавнє судно — човен-однодревку часів раннього козацтва або Київської Русі.

Джерело: Відомості

На Запоріжжі в акваторії острова Хортиця археологи підняли з дна Дніпра 8-метрове стародавнє судно — човен-однодревку часів раннього козацтва або Київської Русі, передає ТСН.

За словами генерального директора Національного заповідника «Хортиця» Максима Остапенка, судно було виявлено під шаром мулу в руслі старого Дніпра в 2011 році.

«За конструкцією ми припускаємо, що це дуже давній човен — він може бути або часів раннього козацтва, але дуже ймовірно, що судно більш давнє і відноситься до часів Київської Русі» — повідомив Остапенко.

Він зазначив також, що за однією з версій, саме з подібних легких і маневрених суден-дуплянок складалася частина флоту київського князя Святослава, який загинув біля Хортиці 1040 років тому — в 992 році в бою з половцями.

«Великими князівськими лодіямі піднятися вгору за течією через запорізькі пороги було дуже складно. Тому флотилія Святослава складалася з таких суден теж» — підкреслив Остапенко.

Як зазначив автор знахідки, археолог Національного заповідника «Хортиця» Валерій Нефьодов, човен було знайдено під шаром мулу, який і зберіг його від руйнування, в районі того місця, де був знайдений в листопаді 2011 року так званий меч Святослава — зброя вельможного воїна Київської Русі.

Більш точний вік знахідки стане відомий після експертизи — радіовуглецевого аналізу. Вартість реставрації раритету за попередніми розрахунками складе близько 20 тис. гривень. Знахідка буде встановлена в запорізькому музеї стародавнього судноплавства на о. Хортиця, де знаходяться вже 4 старовинних човни, піднятих археологами з дна Дніпра. 

Loading...