Інтернет виявився не готовий до додавання додаткової секунди

У ніч на 1 липня багато комп’ютерні системи неправильно сприйняли додавання додаткової секунди, яку вводять для координації часу і компенсації нерівномірного обертання Землі.

Джерело: Відомості

У ніч на 1 липня багато комп'ютерних систем неправильно сприйняли додавання додаткової секунди, яку вводять для координації часу і компенсації нерівномірного обертання Землі.

Так як комп'ютери для синхронізації часу використовують протокол NTP (Network Time Protocol), додавання координуючої секунди призвело до того, що деякі системи опинилися перед складним завданням, вирішення якої вимагає додаткового часу та ресурсів. "Високосна" секунда, вивела з ладу сервери Java-додатків Mozilla (використовується в браузері для відтворення анімаційних блоків таких як реклама, випадаючі меню та ін.), про що компанія заявила в блозі Bugzilla. Представники Reddit в обліковому записі Twitter повідомили, що додаткова секунда привела до збою в роботі системи управління базами даних Cassandra. На півгодини була припинена робота новинного порталу Gawker соцмережа LinkedIn, геолокаційний сервіс Foursquare, агрегатор рецензій Yelp і пошуковик StumbleUpon. Крім того, як повідомляє News.com.au, "синхронізація часу" викликала збій в роботі системи бронювання авіаквитків Amadeus, через що австралійської компанії Qantas довелося затримати до п'ятдесяти рейсів. Як кажуть експерти, сервери виявилися не готові до того, що відбувається і почали зі страшною силою "пожирати" свої процесорні потужності, намагаючись зрозуміти, що відбувається з часом, пише newsru.com

Тим часом у вересні минулого року корпорація Google представила вирішення проблеми, яка може виникнути в зв'язку з додаванням додаткової секунди. Інтернет-гігант використовує спеціальну технологію додавання мілісекунд на системному годиннику, що дозволяє без небажаних наслідків додати координуючу секунду.

Високосна секунда, також звана секундою координації, вводиться раз на кілька років через нерівномірне обертання Землі. Справа в тому, що зараз внаслідок місячного тяжіння Земля робить повний оборот навколо осі повільніше на 0,015 секунди, ніж 100 років тому. Крім Місяця, на обертання нашої планети впливають і інші процеси, як всередині неї самої, так і в атмосфері.

Вперше одна секунда була додана до всесвітнього координованого часу (UTC) у 1972 році, і з тих пір ця процедура проводилась всього 25 раз. Рішення про координацію приймається раз на кілька років базується в Парижі Міжнародної службою обертання Землі. Про коливаннях тривалості доби було відомо ще в XIX столітті, однак тільки завдяки винаходу атомних годин у 1949 році вчені змогли точно виміряти різницю між земним та астрономічним часом.

Секунда додається за астрономічними спостереженнями в кінці доби за всесвітнім часом 30 червня або 31 грудня так, щоб час UTC не відрізнялося від середнього сонячного часу UTI більш ніж на 0,9 секунди. Іншими словами, в такі дні еталони часу, з якими синхронізуються комп'ютерні сервери по всьому світу, видають 23:59:59, потім 23:59:60, і тільки потім 00:00:00.

Loading...