Археологи знайшли один з найбільших скарбів в історії Європи

Археологи знайшли один з найбільших скарбів в історії Європи

У Британії з підземної схованки на острові Джерсі в протоці Ла-Манш витягнули кілька десятків тисяч золотих і срібних монет, датованих приблизно 50-м роком до нашої ери.

Джерело: Відомості

У Британії з підземної схованки на острові Джерсі в протоці Ла-Манш витягнули кілька десятків тисяч золотих і срібних монет, датованих приблизно 50-м роком до нашої ери. Їх загальна вага становить приблизно три чверті тонни, а вартість може досягати $ 16,5 млн., передає «Сегодня».

За оцінками експертів, знахідці більше 2 тисяч років. Виявлені монети були в обігу у кельтського племені коріозолітів, що населяли північ сучасної Бретані у Франції. Вчені вважають, що ці гроші могли бути заховані на Джерсі французькими кельтами напередодні навали військ Юлія Цезаря.

Дослідникам поки складно визначити точне число монет, так як за минулі століття змішаний з глиною метал злежався настільки щільно, що нагадує величезний злиток. За попередніми оцінками, ця цифра може коливатися від 30 до 50 тисяч, при цьому нумізмати вказують, що ціна кожної монети досягає 1-2 сотень фунтів стерлінгів. Таким чином, загальна вартість древнього скарбу може скласти від $ 5 до $ 16,5 мільйонів.   

Loading...