На Землі знайшли справжні марсіанські пейзажі

На Землі знайшли справжні марсіанські пейзажі

Холодної темної ночі на Марсі, посеред безводної пустелі, до одинокого людського поселення на вершині старої гори, в’ється вузька дорога, освітлена електричними вогнями.

Джерело: Відомості

Холодної темної ночі на Марсі, посеред безводної пустелі, до одинокого людського поселення на вершині старої гори, в’ється вузька дорога, освітлена електричними вогнями. Щось таке може собі уявити любитель наукової фантастики, дивлячись на цей майже неземний пейзаж.

Насправді фотографія показує наземну обсерваторію ESO Паранал, де знаходиться Дуже Великий Телескоп (VLT). Тим не менш, можна легко собі уявити, що це майбутній вигляд Марса десь в кінці століття. Саме тому Жульєн Жірар, який одержав цю фотографію, називає її «Марс 2099», розповіли у прес-службі Європейської Південної обсерваторії.

Розташована на висоті 2600 метрів, обсерваторія ESO Паранал знаходиться в одному із найбільш посушливих та безлюдних місць на Землі, котре в пустелі Атакама в Чилі. Краєвид настільки нагадує Марс, що Європейська Космічна Агенція (ESA) і NASA випробовують тут свої марсоходи. Наприклад, недавно команда ESA провела випробування автоматичного марсоходу «Шукач».

Ця фотографія була зроблена в сутінках із сусіднього піку, де стоїть оглядовий телескоп VISTA. Приблизно за 12 км на захід знаходиться Тихий океан. Видно Чумацький Шлях, що підіймається над вершиною Паранал, та чітку ознаку південного неба — сузір'я Південного Хреста.

В безмісячні ночі небо над Параналом може бути настільки ясним і темним, що світло від Чумацького Шляху відкидає тіні. Ось чому ESO вибрала це місце для VLT і тепер має вигоду від одних із кращих у світі умов для спостережень.

Жульєн Жірар є астроном із ESO, який живе в Чилі та працює на VLT. 

Loading...