Американські біологи створили вакцину від кокаїнової залежності на основі вірусу

Американські біологи створили вакцину від кокаїнової залежності на основі вірусу

Американські мікробіологи створили вакцину від кокаїнової залежності на основі нешкідливого для людини аденоасоційованого вірусу — переносника генів, які забезпечують виробництво білка, що викликає несприйнятливість до наркотику.

Джерело: Відомості

Американські мікробіологи створили вакцину від кокаїнової залежності на основі нешкідливого для людини аденоасоційованого вірусу — переносника генів, які забезпечують виробництво білка, що викликає несприйнятливість до наркотику. Про це сказано у статті, опублікованій на сайті журналу Human Gene Therapy, передає «Корреспондент».

Група під керівництвом Кіма Янди з американського Інституту Скріппса раніше вже випробовувала на тваринах вакцини, які «вчать» імунну систему організму зупиняти переробку героїну і запобігати наркотичному сп'янінню.

Новий засіб діє за тим самим принципом, але в ньому використовуються віруси як засіб доставки діючої речовини.

«Ми припустили, що ефективна антикокаїнова вакцина може бути створена з використанням переносника генів — аденоасоційованого вірусу, що забезпечить постійне виробництво антикокаїнових моноклональних антитіл, яке буде затримувати кокаїн у крові, перешкоджаючи його надходженню у мозок», — сказано у статті.

Аденоасоційований вірус легко проникає у клітини організму і може вбудовувати свій геном у геном клітин, тому цей вірус часто використовують для створення вірусних векторів — переносників генів для генної терапії.

В експериментах на мишах розроблений групою Янди вірус-переносник показав свою здатність забезпечувати постійне виробництво антитіл. Для того, щоб забезпечити стійку несприйнятливість до наркотику, було достатнього однієї ін'єкції вірусу-носія генів.

Loading...