Екологічний колапс може занапастити Землю раптово

Екологічний колапс може занапастити Землю раптово

Вже цього століття на Землі може статися незворотній екологічний колапс, причому глобальна екосистема може зламатися раптово, а не поступово, як припускали раніше.

Джерело: Відомості

Вже цього століття на Землі може статися незворотній екологічний колапс, причому глобальна екосистема може зламатися раптово, а не поступово, як припускали раніше. Щоб відтягти «критичну позначку», необхідні швидкі та ефективні заходи, попередили науковці, передає ТСН.

Група з 22 провідних біологів, екологів, геологів і палеонтологів, що представляють три континенти, провела дослідження, результати якого опубліковані в журналі Nature. Зі своїми застереженнями і рекомендаціями вони виступили напередодні Конференції ООН зі сталого розвитку, яка пройде 20-22 червня в Ріо-де-Жанейро.

Екологічній рівновазі планети загрожують глобальне потепління, зростання чисельності населення і погіршення стану довкілля, пише німецьке видання Focus. У своїх розрахунках науковці виходили з того, що до 2050 року на земній кулі буде 9,3 мільярда осіб, а клімат в середньому потеплішає більш ніж на 2 градуси за Цельсієм.

На думку біолога з Каліфорнійського університету та одного з провідних авторів дослідження Ентоні Берноскі, зміни будуть незворотними і наслідки руйнівними, оскільки все населення прогодувати буде вже неможливо.

«Ми будемо мати справу із зовсім іншим світом», - підсумовує експерт. При цьому дослідники вказують, що ще є час щось змінити: наприклад, припинити витрачати сировинні ресурси і прагнути до економічного зростання будь-якою ціною. 

Loading...