Вчені NASA сфотографували транзит Венери по Сонцю

Вчені NASA сфотографували транзит Венери по Сонцю

Американські вчені зафіксували проходження Венери по диску Сонця. Одні з кращих знімків цього рідкісного астрономічного явища були зроблені Обсерваторією сонячної динаміки (SDO) Американського космічного агентства (NASA).

Джерело: Відомості

Американські вчені зафіксували проходження Венери по диску Сонця. Одні з кращих знімків цього рідкісного астрономічного явища були зроблені Обсерваторією сонячної динаміки (SDO) Американського космічного агентства (NASA), передає ТСН.

Транзит Венери тривав більше шести з половиною годин. Із Землі вона виглядала як невелика темна пляма, яка повільно пересувається по величезному сонячному диску.

Крім вчених явище могли спостерігати багато жителів Землі. Для цього в ряді обсерваторій були організовані масові перегляди за допомогою телескопів. Крім того, бажаючим стати свідками історичної події пропонували побачити її самостійно. Правда, для цього було необхідно мати хороший зір і сонячні окуляри. Також прямі відео-трансляції явища велися на кількох сайтах в інтернеті.

Зазначимо, транзити Венери по Сонцю відбуваються чотири рази на приблизно 243 років. Така рідкість пов’язана з тим, що орбіти Венери і Землі лежать не в одній площині. За два останні тисячоліття земляни могли стати свідками цього рідкісного астрономічного явища всього 25 разів, а з часу винаходу телескопів — сім разів: у 1631, 1639, 1761, 1769, 1874, 1882 і 2004 роках.

Наступного разу можливість побачити подібне з’явиться тільки в 2117 і 2125 роках. 

Loading...