У періодичну систему Менделєєва внесли два нові елементи

У періодичну систему Менделєєва внесли два нові елементи

Міжнародний союз теоретичної і прикладної хімії (IUPAC) офіційно затвердив назви 114-го і 116-го елементів таблиці Менделєєва.

Джерело: Відомості

Міжнародний союз теоретичної і прикладної хімії (IUPAC) офіційно затвердив назви 114-го і 116-го елементів таблиці Менделєєва. Елемент №114 отримав назву «Флеровій» і символічне позначення Fl. Елемент №116 буде називатися «Ліверморій» (Livermorium) - Lv. Міжнародний союз прийняв найменування, запропоновані на початку грудня 2011 року російсько-американською групою вчених, що синтезувала ці надважкі елементи.

Елемент під номером 114 був синтезований у 2000 році під керівництвом академіка РАН Юрія Оганесяна в Об'єднаному інституті ядерних досліджень. Елемент 116 був отриманий там же 4 роки по тому. Рік тому, у червні 2011-го, IUPAC спільно з Міжнародним союзом теоретичної і прикладної фізики офіційно визнав результати фізиків, після чого їм була надана можливість запропонувати власні варіанти найменувань елементів.

Вчені запропонували назвати елементи в честь двох лабораторій, які брали участь в роботі. Флеровій, який до отримання офіційної назви іменували унунквадій, назвали на честь Лабораторії ядерних реакцій імені Флерова, де він був синтезований. Елемент отримав ім'я Георгія Миколайовича Флерова (1913-1990), радянського фізика, академіка, засновника Об'єднаного інституту ядерних досліджень. Ліверморій отримав свою назву від міста Лівермора в штаті Каліфорнія, де розташована лабораторія імені Лоуренса, члени якої тривалий час співпрацюють зі своїми колегами з лабораторії Флерова і беруть участь в експериментах з синтезу надважких ядер. 

Loading...