Геологи з’ясували, що земна кора почала рухатись понад 3 млрд. років тому

Геологи з’ясували, що земна кора почала рухатись понад 3 млрд. років тому
Схема тектоніки літосферних плит

Геологи провели ізотопний аналіз найстаріших кристалів циркону з Гренландії та встановили передбачуваний час початку тектонічної активності літосферних плит.

Джерело: Відомості

Геологи провели ізотопний аналіз найстаріших кристалів циркону з Гренландії та встановили передбачуваний час початку тектонічної активності літосферних плит. За словами вчених, рух земної кори стартував 3,2 мільярда років тому. Робота опублікована у журналі Nature, її короткий зміст наведено на сайті Університету західної Австралії.

Вік кристалів становив від 2,85 до 3,9 мільярдів років. Аналіз вмісту у них ізотопів кисню та гафнію показав, що гренландська тектонічна плита проходила у своїй еволюції дві великі стадії - 3,9 та 3,2 мільярда років тому.

Між двома цими періодами у геологічній історії Землі стався перехід із давнього типу еволюції до такого, який ми спостерігаємо зараз. Саме тоді, за словами вчених, виник сучасний тектонічний режим із утворенням молодої кори в серединно-океанічних хребтах, зонами "піднирювання" під континентальні плити.

Кристали циркону - одні з найдавніших мінералів на Землі. Вони утворюються під час охолодження магми, а аналіз їх ізотопного складу є важливим інструментом під час вивчення історії планети. 

Loading...