В Інтернеті закінчились IP-адреси для користувачів

В Інтернеті закінчились IP-адреси для користувачів

Наразі більшість користувачів інтернету використовують протокол IPv4, що нараховує 4,3 млрд. інтернет-адрес.

Джерело: Відомості

Наразі більшість користувачів інтернету використовують протокол IPv4, що нараховує 4,3 млрд. інтернет-адрес. Минулого року цей запас був повністю вичерпаний, що змушує задуматися над зміною протоколу для збільшення кількості IP-адрес.

IPv4 є 32-розрядним протоколом; максимальне число інтернет-адрес в ньому складає 4,3 млрд. (2 в 32 ступені), колись здавалося, що це дуже багато. 128-бітний протокол IPv6 забезпечить 2 в 128-й ступеня адрес, по-іншому це число записується так: 340282366920938463463374607431768211456.

«Адреси в IPv4 підходять до кінця, точніше - вже закінчилися. Усього доступно чотири мільярди адрес. Тому провайдери впроваджують більш складну архітектуру для того, щоб використовувати існуючі адреси. Але ця архітектура є загрозливою для безпеки інтернету», - говорить представник інтернет-організації ISOC Андрій Робачевський. За його словами, наприклад, динамічні IP-адреси, коли адреса в різний час використовується різними пристроями, може створити складнощі для правоохоронних органів при пошуку зловмисника.

Проте починаючи з минулого року, коли в червні найбільші інтернет-компанії, такі як Google, Яндекс, Facebook та інші перейшли на добу на IPv6, і провайдери, і адміністратори сайтів задумалися про перехід на новий протокол.

Проте оновлення ускладнюється як відсутністю у власників сайтів обладнання для відображення контенту під новими адресами, так і відсутністю в користувачів пристроїв, що розпізнають нові адреси. Без можливості отримувати нові адреси дрібні інтернет-провайдери не зможуть видавати їх своїм абонентам, пише newsru.com

Для того, щоб користувач міг звертатися до веб-сайту по протоколу IPv6, відповідні технології повинна підтримувати його операційна система, мережеве обладнання (мережева карта або модем) й інтернет-браузер. Крім того IPv6 повинен підтримуватися на стороні інтернет-провайдера та хостингу компанії, що розміщує кінцевий сайт.

Цього року на 6 червня призначено глобальне включення IPv6. "Великі провайдери Північної Америки готові взяти участь у запуску IPv6. Умовою для цього є гарантія того, що хоча б 1% їх користувачів буде використовувати цей протокол. За підрахунками, для забезпечення цього 1% треба підключити до IPv6 близько 30% своєї клієнтурної бази", - говорить Робачевський.

За його словами, на даний момент неможливо сказати, коли закінчаться адреси IPv6. Зараз тільки одна восьма всього масиву IP-адрес виділена для глобальної адресації. Тільки одна сота з уже виділених адрес розподілена між реєстраторами. І лише менше 1% цих адрес уже використовуються.

Loading...