Найближчими днями на Землі очікуються потужні магнітні бурі

Найближчими днями на Землі очікуються потужні магнітні бурі

Гігантська активна зона, що сформувалася на Сонці кілька тижнів тому, найближчими днями вийде на одну лінію із Землею. У разі потужних рентгенівських спалахів в цій зоні це може спровокувати сильні магнітні бурі на нашій планеті.

Джерело: Відомості

Гігантська активна зона, що сформувалася на Сонці кілька тижнів тому, найближчими днями вийде на одну лінію із Землею. У разі потужних рентгенівських спалахів в цій зоні це може спровокувати сильні магнітні бурі на нашій планеті, повідомляє Інститут прикладної геофізики (ІПГ) Росгідромету.

«Ступінь розвитку активної зони та її поточний стан на сонячному диску — а вона розташована поблизу центрального меридіана і надалі, з обертанням Сонця, перебуватиме ще тиждень в «геоефективному» секторі обстрілу Землі — змушує нас очікувати значних сонячних спалахів, частина з яких спричинить збурення в магнітному полі Землі і, можливо, появу потоків протонів», — йдеться в повідомленні, передає ТСН.

Магнітні бурі на Землі починаються, коли в магнітосферу планети «вдаряють» викинуті Сонцем згустки плазми — корональні викиди маси, які пов’язані з рентгенівськими спалахами на світилі. Заряджені частинки викликають геомагнітні збурення, якщо вони досягають великої сили, це може призводити до збоїв в електронному обладнанні, перебоїв з радіозв’язком і на електричних мережах.

Джерелами спалахів і корональних викидів як правило є активні зони — групи сонячних плям, відносно темних зон, де на поверхню виходять силові лінії потужного магнітного поля.  

Loading...