Марсіан спробують пошукати в кратерах

Марсіан спробують пошукати в кратерах

Шукати життя на інших планетах найдоцільніше в метеоритних кратерах, стверджують вчені з Університету Единбургу. Вони виявили невеликі організми глибоко під поверхнею землі, де близько 35 млн. років тому впав великий астероїд.

Джерело: Відомості

Шукати життя на інших планетах найдоцільніше в метеоритних кратерах, стверджують вчені з Університету Единбургу. Вони виявили невеликі організми глибоко під поверхнею землі, де близько 35 млн. років тому впав великий астероїд, передає ТСН.

«Дія метеорита убила все живе вгорі, але створила умови, що підтримують ізольоване життя внизу», — йдеться в дослідженні, результати якого були опубліковані в журналі Astrobiology.

Дослідники вважають, що метеоритні кратери на Марсі також цілком можуть приховувати в собі життя і буріння ґрунту на їхньому дні — це найвірніший спосіб знайти живих представників позаземних форм життя.

Фахівці вважають, що організми є доказом того, що такі кратери є своєрідним притулком для мікробів, захищаючи їх від дії зміни пір року, глобальних потеплень або льодовикових періодів.

Фахівці з Університету Единбургу пробурили майже 2-кілометрову свердловину під астероїдним кратером в американському Чесапіку.

Зразки підземних порід показали, що мікроорганізми нерівномірно розповсюдилися через дії зверху.

З іншого боку, удар метеорита створив спресовані породи, які, подібно до кришки люка, захищали мікроорганізми від зовнішньої несприятливої дії.

Дослідники кажуть, що в даному замкнутому середовищі мікроби живуть вже майже 35 млн. років, до того ж саме подібна ізоляція врятувала їх від несприятливих умов вгорі.

Loading...