Астрономи ESO не можуть знайти доказів існування темної матерії

Астрономи ESO не можуть знайти доказів існування темної матерії

Найбільш точне на сьогодні дослідження рухів зірок у Чумацькому Шляху не знайшло доказів існування темної матерії у великих просторових обсягах навколо Сонця.

Джерело: Відомості

Найбільш точне на сьогодні дослідження рухів зірок у Чумацькому Шляху не знайшло доказів існування темної матерії у великих просторових обсягах навколо Сонця. Про це розповіли науковці Європейської Південної обсерваторії (ESO).

Згідно широко визнаних теорій, околиці Сонця повинні були бути заповнені темною матерією — таємничою невидимою субстанцією, котра може бути виявлена тільки побічно через її гравітаційний вплив. Однак нове дослідження, проведене групою астрономів в Чилі, показало, що ці теорії просто не відповідають фактам спостережень. Це може означати, що спроби безпосереднього виявлення частинок темної матерії на Землі навряд чи будуть успішними.

Науково-дослідна група, використавши 2.2 м телескоп MPG/ESO в обсерваторії Ла Сілла ESO разом із іншими телескопами, створила мапу руху більш ніж 400 зірок на відстанях від Сонця до 13 000 світлових років. Виходячи із цих нових даних, вчені обчислили масу матерії в безпосередній близькості від Сонця, а також в об’ємах простору, котрі у чотири рази більші, ніж будь-коли раніше бралися до уваги.

Темна матерія являє собою таємничу речовину, котру не можна побачити, але вона видає себе через гравітаційний вплив на навколишню матерію. Цей особливий складник космосу спочатку було запропоновано для пояснення того, чому зовнішні частини галактик, включаючи наш Чумацький Шлях, обертаються настільки швидко. Але наразі темна матерія також є важливим елементом теорії утворення та еволюцій галактик.

Сьогодні широко визнано, що ця темна складова становить близько 80% маси Всесвіту, незважаючи на те, що вона пручається всім спробам з'ясувати її природу, досі незрозумілу. Наразі всі намагання виявити частинки темної матерії в лабораторіях на Землі також не увінчалися успіхом. 

Loading...