Українська мова ввійшла в десятку лідерів по статтях в Wikipedia

Українська мова ввійшла в десятку лідерів по статтях в Wikipedia

Українська мова посіла восьме місце в рейтингу Wikipedia, який вказує кількість опублікованих статей на кожні 1000 носіїв мови.

Джерело: Відомості

Українська мова посіла восьме місце в рейтингу Wikipedia, який вказує кількість опублікованих статей на кожні 1000 носіїв мови, передає портал «Дело».

Рейтинг складений тільки для тих народів, які мають більше 10 млн. носіїв мови.

Відзначається, що в Україні є близько 37 млн. носіїв української мови. У той же час в українській Wikipedia налічується близько 377 тис. статей. Таким чином, на кожні 1000 носіїв мови в Wikipedia припадає в середньому 10,2 статті. За цим показником українська мова випереджає румунську (7,5) і французьку (7,2), однак відстає від німецької (10,8) і сербської (14,1) мов.

Лідерами рейтингу виявилися голландська (45,0), польська (20,2) і чеська (19,7) мови. Також відзначається, що російська мова зайняла лише 17 рядок рейтингу з показником 3,0 статті на кожні 1000 носіїв мови.

Wikipedia є некомерційним проектом. Засоби, необхідні для підтримки й розвитку сервісу, щорічно жертвують як рядові користувачі, так і представники й глави різних компаній.

Так, фонд Wikimedia, що займається підтримкою й розвитком Wikipedia, зібрав 20 мільйонів доларів пожертвувань у ході щорічної кампанії.

Зібрані кошти підуть на закупівлю устаткування для ресурсу, оплату юридичної підтримки сайту, розвиток мобільної версії Wikipedia й інші потреби енциклопедії. Сума запланованих витрат на проект в 2011-2012 роках становить $28,3 млн.

Loading...