Літаючий автомобіль голландців здійснив перший політ

Літаючий автомобіль голландців здійснив перший політ

Новий двомісний апарат здатний перетворюватися з вельми жвавого трицикла в вертоліт з дуже коротким розгоном при зльоті та пробігом при посадці.

Джерело: Відомості

Новий двомісний апарат здатний перетворюватися з вельми жвавого трицикла на вертоліт з дуже коротким розгоном при зльоті та пробігом при посадці. Машина, за запевненнями конструкторів, слухняна і легка в управлінні як на асфальті, так і в небі.

На дорозі апарат PAL-V має довжину 4 метри, а в ширину і висоту - по 1,6 м. Важить порожня машина 680 кілограмів і може піднімати вантаж до 230 кг. Оснащений трицикл бензиновим двигуном, що сертифікований для польотів. Його потужність становить 220 к.с. (160 кВт). Надалі компанія-розробник має намір додати версії, що споживають біодизель і біоетанол. 

Зміна апарату з дорожньої конфігурації в повітряну займає менше 10 хвилин. Частина операцій виконується вручну, що спростило конструкцію і підвищило надійність. Навчитися цьому процесу, зовсім не складно, пише membrana.ru

Для зміни режиму роботи в апарата ззаду розкладається хвіст та повітряний гвинт, що штовхає вертоліт, а над кабіною розпрямляються лопасті несучого гвинта. Зворотня процедура, при переході від повітряного режиму в автомобільний, займає стільки ж часу.

Для зльоту цього трансформера потрібно всього 165 метрів вільного простору (причому це може бути трав'яне покриття),  для посадки - 30 м. Це не тільки зручно, але й безпечно. І в повітрі, і на шосе максимальна швидкість машини однакова - 180 кілометрів на годину. При цьому на суші апарат виявляє пристойну динаміку - з нуля до 100 км/год. він розганяється за 8 секунд.

PAL-V крениться в поворотах, як мотоцикл, що робить його дуже стійким. Автоматична система, управляє кутом нахилу в залежності від швидкості і прискорення. Витрата палива PAL-V на трасі заявлений в 8,3 літра на 100 км, а в повітрі - 36 л/год. На одному баку по шосе машина повинна проїжджати до 1200 кілометрів, а в небі - долати 350-500 км. Мінімальна швидкість PAL-V в горизонтальному польоті дорівнює всього 50 км/год. При цьому навіть зупинка двигуна не призведе до падіння, основний гвинт зможе уповільнити спуск дуже легкої машини за рахунок авторотації.

Новачок розрахований на польоти в межах 1200 метрів висоти. За запевненням компанії-розробника, її дворежимна машина повністю відповідає всім стандартам для легкої авіації і для автомобілів на основних ринках і тому може легально використовуватися і в небі, і на автотрасі. 

Початок продажів цього літаючого авто намічено на 2014 рік. Компанія стверджує, що інтерес до новинки вже проявила поліція, а також медики і військові.

Loading...