Астрономи ESO знайшли кілька мільярдів кам’янистих планет навколо червоних карликів

Астрономи ESO знайшли кілька мільярдів кам’янистих планет навколо червоних карликів

Новий результат від шукача планет HARPS Європейської Південної Обсерваторії (ESO) свідчить, що кам’янисті планети, дещо більші від Землі, дуже поширені в зонах життя навколо слабких червоних зірок.

Джерело: Відомості

Новий результат від шукача планет HARPS Європейської Південної Обсерваторії (ESO) свідчить, що кам’янисті планети, дещо більші від Землі, дуже поширені в зонах життя навколо слабких червоних зірок. Міжнародна науково-дослідна група вважає, що в нашій галактиці Чумацький Шлях існують принаймні десятки мільярдів таких планет, і ймовірно близько ста в безпосередній близькості від Сонця. Це перше пряме вимірювання повторюваності над-Земель навколо червоних карликів, на які припадає 80% всіх зірок Чумацького Шляху, розповіли у прес-службі ESO.

Це перша пряма оцінка кількості «легких» планет, котрі обертаються навколо червоних карликів, тільки що була оголошена міжнародною науково-дослідною групою, яка проводила спостереження із спектрографом HARPS на 3,6-метровому телескопі в обсерваторії Ла Сілла ESO (Чилі).

Команда HARPS перебуває у пошуку екзопланет, що обертаються навколо найбільш поширеного типу зірок Чумацького Шляху — червоних карликів. Вони більш слабкі та холодніші в порівнянні із Сонцем, але дуже часто довговічні, саме тому на них припадає 80% всіх зірок у нашій галактиці.

«Наші нові спостереження з HARPS передрікають, що близько 40% всіх червоних карликів мають над-Землі в своїх зонах життя, де на поверхні планети може існувати рідка вода», — говорить Ксавьє Бонфі, очільник групи. «Через те що червоних карликів доволі багато (близько 160 мільярдів у Чумацькому Шляху), це приводить нас до дивного результату, що в нашій галактиці існують десятки мільярдів таких планет».

Група HARPS на протязі шести років дослідила ретельно підготовлену збірку із 102 червоних карликових зірок південного неба. Було знайдено у цілому дев’ять над-Земель (планет із масами від однієї до десяти разів більше маси Землі). Астрономи змогли оцінити, наскільки планети масивні та на якій відстані від своїх зірок вони обертаються.

Поєднавши всі дані, у тому числі спостереження зірок, які не мають планет та приймаючи до уваги частину існуючих планет, які можуть бути виявлені, група була в змозі обчислити та узагальнити різні види планет навколо червоних карликів. Астрономи виявили, що частота появ супер-Земель у зонах життя становить 41% в діапазоні оцінок від 28% до 95%.

З іншого боку, більш масивні планети, схожі на Юпітер і Сатурн в нашій Сонячній системі, були визнані рідкісними навколо червоних карликів. Менше 12% таких зірок повинні мати планети-гіганти із масами від 100 до 1000 мас Землі. 

Більш детально про результати дослідження можна прочитати тут.

Loading...