Режисер Джеймс Камерон побував у найглибшій точці землі — Маріанській западині

Режисер Джеймс Камерон побував у найглибшій точці землі — Маріанській западині

Знаменитий режисер став першою людиною в історії, яка побувала в найглибшій точці світового океану.

Джерело: Відомості

Знаменитий режисер став першою людиною в історії, яка побувала в найглибшій точці світового океану.

26 березня в шостій ранку батискаф Кемерона Deepsea Challenger виринув на поверхню океану після рекордного занурення. За інформацією National Geographic, спуск в безодню Челленджера зайняв 2 години 36 хвилин, на одинадцятикілометровій глибині Кемерон пробув близько трьох годин і всього 1 годину і 10 хвилин пішло на підйом.

Вся техніка працювала нормально. Як і було задумано, в ході занурення режисер знімав відео в 3D, а встановлена на борту батискафа апаратура проводила наукові вимірювання (записувала температуру, солоність води). Крім того, за допомогою спеціальних пристроїв Джеймс взяв на дні проби грунту і зловив кілька глибоководних створінь. Знятий на дні западини фільм транслюватиметься на каналі National Geographic і в кінотеатрах.

Після повернення режисера на судно, Кемерона зустрів Дон Уолш, єдиний з живих учасників попереднього занурення в Маріанську западину, проведеного в далекому 1960 році (експедиція "Трієста"). «Це був великий момент. - Там (на дні западини) побували тільки троє, але один з нас, швейцарський інженер Жак Пікар вже помер. Тепер це просто Джим і я».

Незважаючи на втому, режисер вже обмірковує продовження своїх експедицій. Він припускає, що надалі батискаф може бути оснащений тонким волоконно-оптичним кабелем, який дозволив би вченим на борту судна підтримки отримувати кадри з дна океану в реальному часі.

За словами лікаря експедиції Джо Макінніса, після багатьох годин, проведених у вкрай скрутних умовах, Кемерон відчував дискомфорт та біль, але в цілому його самопочуття і фізична форма напрочуд гарні для 57-річної людини, пише membrana.ru

Експедиція Кемерона - це не просто рекорд, але й повернення до глибоководних експедицій, проведених безпосередньо людьми. На думку ряду фахівців, далеко не все можна покласти на дистанційно керованих глибоководних роботів. Присутність людини на дні океану може бути дуже важливою.

Режисер сподівається, що Deepsea Challenger буде активно брати участь у наукових дослідженнях. Кемерон планує і сам продовжити занурення на видатному апараті, хоча зараз медики рекомендують Джеймсу зробити перепочинок.

Loading...