Великий андронний коллайдер знову запустили

Великий андронний коллайдер знову запустили

Великий адронний коллайдер після тримісячної технічної зупинки розпочав роботу.

Джерело: Відомості

Великий адронний коллайдер після тримісячної технічної зупинки розпочав роботу. "Перший цього року пучок частинок почав циркулювати у Великому адронному колайдері незадовго до півночі", - говориться в повідомленні на сайті ЦЕРНу (Європейська організація ядерних досліджень).

На початку грудня 2011 року Великий адронний коллайдер був зупинений на тримісячні зимові канікули. У цей час фахівці вели профілактичні та ремонтні роботи на системах прискорювача, а також готували його до роботи на більш високій енергії.

У лютому керівництво ЦЕРНу прийняло рішення, що у 2012 році коллайдер буде працювати на сумарній енергії у вісім тераелектронвольт. Наразі по кільцю коллайдера циркулюють пучки протонів із мінімальною енергією в 450 гігаелектронвольт. При цьому зіткнення частинок не проводяться. Вихід на сумарну енергію 8 тераелектронвольт планується на початок квітня.

Як очікується, в 2012 році коллайдер працюватиме до листопада, а потім буде зупинений на 20 місяців для апгрейду - до проектної сумарної енергії пучків у 14 тераелектронвольт.

Нинішній рік може стати вирішальним у пошуку останнього відсутнього елемента сучасної теорії елементарних частинок, так званої Стандартної моделі. Ця гіпотетична частинка відповідає за масу всіх інших елементарних частинок, проте теорія не дозволяє точно встановити масу бозона Хіггса.

Нагадаємо, Великий адронний коллайдер (ВАК), створений науковцями з багатьох країн на майданчику Європейської організації ядерних досліджень (ЦЕРН) у передмісті Женеви - найбільший в історії прискорювач елементарних часток. Він призначений для отримання принципово нових даних про природу матерії та фундаментальні фізичні закони. Вартість його будівництва перевищила 6 мільярдів євро.

Loading...