Астрономи ESO спостерігають зіткнення в молодому скупченні галактик

Астрономи ESO спостерігають зіткнення в молодому скупченні галактик

Оглядовий Телескоп VLT (VST) в обсерваторії Паранал (Південна Європейська обсерваторія у Чилі) одержав чудове зображення скупчення взаємодіючих галактик в сузір’ї Геркулеса.

Джерело: Відомості

Оглядовий Телескоп VLT (VST) в обсерваторії Паранал (Південна Європейська обсерваторія у Чилі) одержав чудове зображення скупчення взаємодіючих галактик в сузір’ї Геркулеса. Висока чіткість нового зображення та сотні галактик, захоплених в найменших подробицях менш ніж за три години спостережень, свідчать про велику силу телескопа та його величезної камери OmegaCAM у справі дослідження ближнього Всесвіту.

Скупчення галактик у Геркулесі (також відоме як Abell 2151) знаходиться на відстані близько 500 мільйонів світлових років від Землі, повідомили в ESO. Будучи дуже неправильної форми, воно містить велику різноманітність типів галактик, особливо молодих спіральних із інтенсивним зореутворенням, але в полі зору нема ніяких гігантських еліптичних галактик.

Нове зображення було одержане із VST — найостаннішим доповненням до інструментарію обсерваторії Паранал ESO в Чилі. VST являє собою оглядовий телескоп, оснащений 268 мегапіксельною камерою OmegaCAM, яка дозволяє отримувати зображення порівняно дуже великої площі неба.

Скупчення галактик утворюються, коли невеликі групи галактик збираються за рахунок сили тяжіння. По мірі взаємного наближення таких груп, скупчення стає більш компактним та більш сферичним за формою. У той же час, самі галактики також зближуються і багато із них починають взаємодіяти.

Вважається, що скупчення галактик в Геркулесі складається принаймні із трьох невеликих скупчень та груп галактик, які в даний час збираються у більше угрупування.

Більш детально ознайомитися з результатами дослідження можна тут. 

Loading...