Небо стало ближче до Землі

Небо стало ближче до Землі

Протягом першого десятиліття XXI століття хмари стали трохи нижче — у середньому на 1%.

Джерело: Відомості

Протягом першого десятиліття XXI століття хмари стали трохи нижче — у середньому на 1%. Дослідники з Оклендського університету (Нова Зеландія) проаналізували результати вимірів верхньої межі хмар, зроблених з березня 2000 по лютий 2010 року за допомогою багатокутного спектрорадіометра (MISR) американського космічного апарата Terra, пише «Фокус».

1% — це 30-40 м. Як правило, зниження пов’язане з тим, що на дуже великих висотах формується менше хмар.

Провідний автор роботи Роджер Девіс відзначає, що дані охоплюють занадто короткий період, щоб можна було робити якісь висновки. У той же час не можна закривати очі на те, що, імовірно, відбувається щось важливе й воно пов’язане зі зміною середньосвітової температури.

Справа в тому, що зменшення висоти хмарного покриву Землі злегка охолоджує планету й, можливо, сповільнює глобальне потепління. Можливо, це приклад механізму негативного зворотного зв’язку, коли підвищення температури призводить до зниження хмар і, відповідно, стримуванню потепління. Очевидно, це якось пов’язане з атмосферною циркуляцією на великих висотах, але вчені поки не можуть запропонувати модель, яка б повноцінно описала ці процеси. 

Loading...