Швейцарці збудували в горах підйомник, що працює від сонячної енергії

Швейцарці збудували в горах підйомник, що працює від сонячної енергії

Тепер курорт містечка Тенна може похвалитися канатним підйомником, який є також сонячною установкою. Причому пристрій не тільки забезпечує сам себе енергією, але й має чимало "зайвої".

Джерело: Відомості

Тепер курорт містечка Тенна може похвалитися канатним підйомником, який є також сонячною установкою. Причом, пристрій не тільки забезпечує сам себе енергією, але й має чимало "зайвої".

І хоча лижний підйомник Solarskilift Tenna - не перший у світі, що приводиться в дію від сонячних батарей, і все ж де в чому він безперечно унікальний. Справа в тому, що раніше на гірськолижних курортах інженери просто ставили сонячні електростанції і ті живили мотори канатних доріг , а ось апарат Solarskilift Tenna - сам по собі і є електростанція. 246 фотоелектричних панелей мають потужність 60,27 кіловат.

У той же час як підйомник використовує всього лише 35 кВт. Причому тут є навіть підігрів сидінь. Для підвищення ефективності панелі повертаються слідом за сонцем. Крім того, система обладнана датчиком вітру, тому при сильних поривах сонячні панелі підлаштовуються так, щоб мінімізувати вітрове навантаження. До того ж незвичайна електростанція оснащена датчиком снігу. Коли він збирається на сонячних панелях, ті просто розвертаються вертикально і скидають сніг вниз. Відстеження та корекція положення фотоелементів проводиться кожні десять хвилин. Загальна довжина сонячної «стрічки» складає 330 метрів, довжина ж всієї траси підйомника дорівнює 450 метрам, пише membrana.ru

Нова машина піднімає до 800 лижників в годину на висоту 135 метрів. Шлях займає три хвилини. За оцінкою інженерів, в середньому за рік нова станція буде виробляти 90 000 кВт-год енергії, в той час як на роботу підйомника піде 22-29 тисяч кВт-ч. 

Цікаво, що новацію мешканці Тенни придбали після того, як вирішили замінити старий лижний підйомник, який пропрацював на тому ж самому схилі ... 41 рік.

Loading...