Суд зобов’язав Google та Facebook ввести цензуру на індійських сайтах

Суд зобов’язав Google та Facebook ввести цензуру на індійських сайтах

Google і Facebook видалили зі своїх індійських сайтів образливий, на думку деяких користувачів, контент, після того як місцевий суд пригрозив заблокувати їх сервіси.

Джерело: Відомості

Google і Facebook видалили зі своїх індійських сайтів образливий, на думку деяких користувачів, контент, після того як місцевий суд пригрозив заблокувати їх сервіси. Гучний судовий процес породив нову хвилю суперечок про правомірність цензури в інтернет-просторі, а обидві компанії вже подали апеляцію.

Приводом до рішення суду стала петиція про наявність на веб-сайтах цих компаній зображень, що ображають релігійні почуття і політичні погляди користувачів. Суд спирався на прийнятий нещодавно в Індії закон про те, що компанії несуть відповідальність за розміщувану на їх сайтах інформацію. Відповідно до цього документа, у разі надходження скарг образливі матеріали повинні бути заблоковані протягом 36 годин. Суддя, що розглядав справу, попередив, що якщо компанії не підкоряться вимогам законодавства щодо образ почуттів віруючих, уряд Індії може наслідувати приклад Китаю, обмеживши свободу слова в інтернеті, пише newsru.com

Серед відповідачів у справі виявилися ще 19 популярних інтернет-компаній, зокрема Yahoo і Microsoft. Незважаючи на те, що лише кожен десятий житель Індії має доступ до інтернету, загальна чисельність населення країни в 1,2 мільярда чоловік робить її третім за розміром інтернет-ринком світу, після Китаю і США. Очікується, що в найближчі три роки кількість інтернет-користувачів в Індії практично потроїться - до 300 мільйонів.

Loading...