«Втрачену енергію» Землі поглинають океани

«Втрачену енергію» Землі поглинають океани

Американським ученим вдалося виявити, куди зникає так звана «втрачена» теплова енергія Землі.

Джерело: Відомості

Американським ученим вдалося виявити, куди зникає так звана «втрачена» теплова енергія Землі, передає ТСН.

Як ідеться у статті в «Nature Geoscience», короткий виклад якої приводиться на сайті Лабораторії реактивного руху, у 2010 році група вчених, використовуючи дані супутникових спостережень, змоделювала теплообмін в атмосфері планети і з'ясувала, що Земля випромінює помітно менше енергії, ніж отримує. Всі запропоновані дослідниками пояснення того, куди йде надлишок енергії, не змогли повністю пояснити його існування.

В рамках нової роботи вчені використовували дані супутникових спостережень з 2001 по 2010 роки разом з результатами безпосереднього вимірювання температури океанів в рамках трьох різних дослідницьких програм. У результаті геологи виявили, що значна частина енергії виявляється «замкненою» в товщі океану, наприклад, в результаті роботи течій. Ця енергія, загалом, безпосередньо пов'язана зі зростанням рівня океанів.

Танення льодовиків щорічно піднімає рівень океану на 0,3 міліметра. Примітно, що теплове розширення океанської води внаслідок підвищення середньорічної температури на планеті додає 1,8 міліметра на рік, тобто в п'ять разів більше.

Loading...