Танення льодовиків може спричинити вимирання білих ведмедів

Танення льодовиків може спричинити вимирання білих ведмедів

Танення арктичних льодів через глобальне потепління у 2011 році сягнуло рекордних показників і загрожує популяції білих ведмедів.

Джерело: Відомості

Танення арктичних льодів через глобальне потепління у 2011 році сягнуло рекордних показників і загрожує популяції білих ведмедів. Згідно з даними полярних дослідницьких станцій, танення торкнулося найдавніших і найбільш товстих пластів льоду, і загальна арктична крижана маса зменшилася до 55% від середньої кількості 1980-1990-х років.

«Крім очевидних проблем, пов'язаних з підвищенням рівня океану, таке танення несе в собі ще одну небезпеку - скорочення популяції білих ведмедів. Адже тварини безпосередньо залежать від наявності льоду: користуючись крижинами як острівцями для відпочинку, ведмеді годуються в океанічних водах», - пояснили у російському Гідрометцентрі.

Вчені побоюються, що катастрофічне зменшення площі арктичного льоду змушує білих ведмедів запливати все далі від крижин, що, в свою чергу, означає суттєве погіршення їхнього харчування.

Проте прогнози експертів стосовно долі білих ведмедів різняться. На думку одних, незабаром танення крижаної маси призведе до їх повного зникнення, якщо в цей процес не втрутиться людина. Згідно з іншими прогнозами, в районі Гренландії незабаром повинен утворитися крижаний оазис, який врятує ведмедів від вимирання. 

Loading...