Астрономи зафіксували туманність «Равлик» у нових кольорах

Астрономи зафіксували туманність «Равлик» у нових кольорах

Телескоп VISTA, що знаходиться в обсерваторії Паранал (ESO, Чилі), захопив нове вражаюче зображення туманності на прізвисько «Равлик».

Джерело: Відомості

Телескоп VISTA, що знаходиться в обсерваторії Паранал (ESO, Чилі), захопив нове вражаюче зображення туманності на прізвисько «Равлик». Даний інфрачервоний образ показує волокнисту структуру холодного газу туманності, яку не видно на знімках, зроблених у видимому діапазоні, а також висвітлює багате тло із зірок і галактик. Про це повідомили у прес-службі Європейської Південної обсерваторії.

Туманність «Равлик» є одним з найближчих та найбільш чудових прикладів планетарної туманності. Вона знаходиться в сузір’ї Водолія на відстані близько 700 світлових років від Землі. Цей дивний об’єкт утворився, коли зірка подібна до нашого Сонця перебувала на завершальній стадії свого життя. Будучи не в змозі утримати свої зовнішні шари, перш ніж стати білим карликом — крихітною блакитною точкою в центрі зображення, зірка повільно втратила газові оболонки які і стали туманністю.

Туманність являє собою складний об’єкт, котрий складається з пилу, іонізованої речовини та молекулярного газу. Оповита складним красивим квітчастим візерунком, туманність сяє від шаленого блиску ультрафіолетового світла центральної гарячої зорі.

Широке кільце «Равлика» має близько двох світлових років в поперечнику, що є приблизно половиною відстані між Сонцем та найближчою зорею. Тим не менш, матерія туманності поширюється від зорі принаймні на чотири світлових років. Це особливо ясно видно на цьому інфрачервоному зображенні, оскільки червоний молекулярний газ можна побачити на більшій частині зображення.

Хоча його важко побачити візуально, світіння від розпорошеного газу легко захоплюється спеціальними детекторами VISTA, які дуже чутливі до інфрачервоного випромінювання..

Потужна прониклива здатність телескопа VISTA ESO також відкриває тонку структуру в кільцях туманності: інфрачервоне світло показує нам, як саме зорганізований молекулярний газ. Згустки матерії у волокнах, які виходять з центру, своїм виглядом нагадують небесний феєрверк.

Loading...