Біологи знайшли причину поширення пташиного грипу

Біологи знайшли причину поширення пташиного грипу

Американські дослідники знайшли причину поширення по всьому світу вірусу пташиного грипу.

Джерело: Відомості

Американські дослідники знайшли причину поширення по всьому світу вірусу пташиного грипу. На думку вчених, винна холодна течія у східній частині Тихого океану - Ла-Нінья. Саме вона впливає на шляхи міграції птахів, які розносять захворювання.

За даними дослідників із Колумбійського університету в Нью-Йорку, останні чотири світові пандемії грипу, які охоплювали планету в 1918-му, 1957-м, 1958-му і 2009 роках, спалахували через те, що Ла-Нінья змінювала свій напрям, пише ТСН.

Услід за течією могли змінювати маршрути своїх перельотів заражені вірусом чайки (оскільки течія впливає на пересування риби, якою харчуються птахи). Крім того, через Ла-Нінью представники різних видів пернатих вступали в контакт між собою. Це призводило до передачі генетичного матеріалу від одного птаха до іншого, в результаті чого вірус мутував, почали з'являтися його нові різновиди. Зокрема саме в результаті цього «обігу хвороби в природі» з'явився свинячий грип, який вирував у багатьох країнах у 2009-2010 роках.

Біологи припускають, що носії захворювання залітали на ферми, заражаючи грипом домашніх курей і гусей, які в свою чергу жили в безпосередній близькості зі свинями. Цей сценарій найбільш вірогідний для південних країн.

Loading...