Народний синоптик спрогнозував зсув сезонів

Народний синоптик спрогнозував зсув сезонів

Дніпропетровський народний синоптик Валерій Некрасов прогнозує, що протягом наступних трьох років спостерігатиметься «зсув сезонів».

Джерело: Відомості

Дніпропетровський народний синоптик Валерій Некрасов прогнозує, що протягом наступних трьох років спостерігатиметься «зсув сезонів», пише ТСН.

«Починаючи з цього року, ми спостерігатимемо зсув сезонів: зима буде тривати з січня до половини березня, весна — з другої половини березня до кінця квітня. Літо — з травня по серпень. Осінь — з вересня по грудень. Сніг випаде знову лише у січні наступного року», — прогнозує Некрасов.

За його словами, тенденція із зсуву пір року спостерігатиметься впродовж трьох років — 2011, 2012, 2013. Потім знову все стане на свої місця і упродовж 11 років ми будемо мати звичайне тепле літо і холодну сніжну зиму.

«Такі аномалії пов’язані з сонячною активністю. Сонце — наша головна батарея. Як воно нагріє, стільки тепла в нас буде. Сонячна активність проявляється раз на 11 років. Зараз ми переживаємо те саме, про що писав Пушкін у 1824 році: «В тот год осенняя погода стояла долго на дворе. Зимы ждала, ждала природа, снег випал только в январе». Тобто 187 років тому спостерігався такий саме погодний зсув», — пояснює народний синоптик.

Науковці частково підтверджують висновки дніпропетровського синоптика щодо зсуву сезонів, утім уточнюють: спостерігається не зсув всіх сезонів, а зменшення тривалості холодного періоду року.

«Значний ріст середньої, максимальної і особливо, мінімальної температури повітря, який спостерігаються впродовж усього року протягом останніх десятиріч, привів до того, що тривалість холодного періоду в Україні зменшилась на 5-28 днів. Починається він на 5-14 днів пізніше, а закінчується на 5-13 днів раніше. Найбільші зміни спостерігаються  на півдні та південному заході країни», — розповіла Віра Балабух, зав.відділом синоптичної метеорології Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту (УкрНДГMІ).

Loading...