Вчені навчилися зупиняти кров у дванадцять разів швидше

Вчені навчилися зупиняти кров у дванадцять разів швидше
Лідер розробників Пола Хаммонд

Дослідники розробили матеріал, за допомогою якого можна зупинити кровотечу набагато швидше, ніж із звичайними перев’язувальними засобами.

Джерело: Відомості

Дослідники розробили матеріал, за допомогою якого можна зупинити кровотечу набагато швидше, ніж із звичайними перев'язувальними засобами. 

Вчені з Массачусетського технологічного інституту і датської компанії Ferrosan Medical Devices створили високопористих желатинову губку з нанорозмірних біопокритіем, що сприяє згортанню крові. Покриття складається з дуже тонких шарів, що чергуються тромбіном і дубильною кислотою. Ці речовини вчені розпилюють на волокна губки таким чином, щоб реагенти проникали глибоко в її пори, накопичуючись там у великій кількості. Автори роботи виявили, що правильні пропорції речовин зберігають в губці багато функціонального ферменту.

У дослідах на тваринах вчені прикладали нові губки до рани з легким натиском. Кровотеча зупинялося за одну хвилину. Аналогічна губка, але без активного біопокриття, справлялася з тим же завданням за 150 секунд (в 2,5 рази довше), а проста марлева пов'язка не змогла зупинити кров в аналогічній ситуації і за 12 хвилин, пише membrana.ru

Губки з біопокриттям можуть зберігатися кілька місяців без втрати властивостей. На думку розробників, новинка в першу чергу добре підійде для застосування на полі бою. Та й у клініках вона теж виявиться корисною. Автори технології подали заявку на патент і вже працюють над її розвитком: наступна версія губок на додаток до тромбіну буде містити шари сильного антибіотика ванкоміцину.

Loading...