Російська станція «Фобос-Ґрунт» впаде на Землю 15 січня

Російська станція «Фобос-Ґрунт» впаде на Землю 15 січня

Фрагменти російської міжпланетної станції «Фобос-Ґрунт», що не згоріли в атмосфері, упадуть на Землю 15 січня 2012 року.

Джерело: Відомості

Фрагменти російської міжпланетної станції «Фобос-Ґрунт», що не згоріли в атмосфері, упадуть на Землю 15 січня 2012 року. Про це заявив представник Міністерства оборони Росії по Військах повітряно-космічної оборони полковник Олексій Золотухін. За його словами, ця дата є неточною, оскільки може змінитися під впливом зовнішніх факторів, передає «Лента».

У цей час фахівці Головного центру розвідки космічної обстановки військ ПКО займаються спостереженням за параметрами орбіти «Фобос-Ґрунту». На основі цих змін і формується прогноз падіння фрагментів апарата на Землю. «За станом на 4 січня станція перебуває на навколоземній орбіті з параметрами: період — 89,75 хвилини, нахил — 51,41,00 градусів, апогей — 319 кілометрів, перигей — 205 кілометрів», — розповів Золотухін.

Спостереженням за орбітою російського апарата також займається й Стратегічне командування США, яке наприкінці грудня 2011 року заявило, що «Фобос-Ґрунт» увійде в атмосферу Землі 14 січня й упаде на південному заході Афганістану. Раніше можливими датами падіння фрагментів станції називалися 7, 9 й 11 січня 2012 року.

Запуск «Фобос-Ґрунту» відбувся 9 листопада 2011 року. Станція повинна була приземлитися на супутник Марса Фобос і через якийсь час відправити на Землю апарат із пробами ґрунту. Через дві години після запуску апарат відділився від ракети-носія, але маршові двигуни станції не ввімкнулися, у результаті чого «Фобос-Ґрунт» залишився на навколоземній орбіті.

Loading...