Французи представили нового надсучасного робота

Французи представили нового надсучасного робота

Компанія Aldebaran Robotics представила нового робота NAO. Це вже серійний продукт: за три роки продажів французи реалізували близькл двох тисяч таких роботів.

Джерело: Відомості

Компанія Aldebaran Robotics представила нового робота NAO. Це вже серійний продукт: за три роки продажів французи реалізували близькл двох тисяч таких роботів. Зараз NAO, здебільшого, використовують університети та інститути для освітніх і дослідницьких проектів. Ще андроїда програмують студентські команди в рамках різних змагань.

Французи мають намір запропонувати робота організаціям, які займаються з дітьми, що страждають на аутизм. Крім того, до кінця року компанія  сподівається підписати перші угоди з закладами для літніх людей. NAO буде використовуватись в якості компаньйона для пацієнтів. Важко сказати, яку реальну допомогу зможе надавати такий робот, але як мінімум він буде виступати в ролі засобу дистанційного контролю за підопічними з боку медперсоналу або родичів, пише membrana.ru

Попередній NAO ходив, бачив обстановку, виділяв обличчя людей, розпізнавав перешкоди, брав у руки предмети і сприймав усні команди. Новий робот проробляє все те ж, але точніше і швидше. Андроїд отримав дві HD-камери, сигнали з яких спеціальна програмована вентильна матриця обробляє одночасно. Це поліпшило розпізнавання осіб і предметів навіть в умовах низької освітленості.

Робот обладнали поліпшеною системою розпізнавання мови, яка вміє надійно виділяти в сказаному реченні окремі слова. До того ж NAO підтримує просту бесіду за допомогою синтезатора мови. І якщо раніше цей андроїд володів двома мовами, то тепер володіє вісьмома. Машина отримала систему запобігання зіткнень кінцівок і тіла та покращений алгоритм ходьби.

Якщо робота збити з ніг, він миттєво припиняє виконувати програму переміщення, а замість цього підкидає руки, намагаючись захистити голову і торс від удару об підлогу і фактично пом'якшує падіння. Ціну для такої розвиненої системи можна очікувати цілком помірну. Адже попередні модифікації NAO продаються зараз за $ 12-16 тисяч.

Loading...