«Титанік» від порятунку відділяли 30 секунд

«Титанік» від порятунку відділяли 30 секунд

Усього 30 секунд відділяли найбільший пасажирський лайнер «Титанік» і півтори тисячі пасажирів від порятунку у квітні 1912 року. До такого висновку прийшли американські дослідники причин трагедії на чолі із Семуелем Хелперном.

Джерело: Відомості

Усього 30 секунд відділяли найбільший пасажирський лайнер «Титанік» і півтори тисячі пасажирів від порятунку у квітні 1912 року. До такого висновку прийшли американські дослідники причин трагедії на чолі із Семуелем Хелперном, передає «Фокус».

В оприлюдненій місцевою пресою доповіді «Причини загибелі «Титаніка»: Переоцінка через століття» вказується, що рівно півхвилини перший офіцер, який чергував на містку, 39-літній Вільям Мердок не зважувався змінити курс після попередження про появу айсберга прямо по ходу руху корабля.

«Віддана відразу ж після попередження команда могла б стати рятівною для «Титаніка», — вважають автори доповіді. Цей висновок зроблений на основі свідчень далекоглядника Фредеріка Фліта, Роберта Хіченса, який стояв за штурвалом, а також моряка Альфреда Оллівера, який залишав пост.

Згідно з висновками комісії з розслідування від 1912 року, айсберг був помічений на відстані приблизно 500 метрів, і команда про зміну курсу послідувала негайно після трьох ударів у дзвін далекоглядника — попередження про появу попереду перешкоди — і його дзвінка по телефону на капітанський місток. Саме ця версія прийнята у фільмі Джеймса Камерона «Титанік» (1997).

Однак останні дослідження групи експертів, як слідує з доповіді, свідчать про те, що айсберг перебував у момент попередження майже за 700 метрів від корабля — за хвилину ходу до зіткнення. 30-секундне зволікання чергового офіцера стало фатальним для лайнера.

«Якби Мердок відреагував на попередження хоча б 15-ма секундами раніше, трагедії вдалося б уникнути», — відзначається в дослідженні. Згідно з отриманими недавно технічними даними, маневрування корабля «Титаніка» почалося всього за 20 секунд до зіткнення.

Loading...