Соціальні мережі — ідеальний ресурс для розповсюдження вірусів

Соціальні мережі — ідеальний ресурс для розповсюдження вірусів

Багато користувачів знають, що соціальні мережі можуть використовуватися зловмисниками для поширення шкідливих програм або недоброякісного контенту.

Джерело: Відомості

Багато користувачів знають, що соціальні мережі можуть використовуватися зловмисниками для поширення шкідливих програм або недоброякісного контенту. Не став винятком і відомий російський ресурс «ВКонтакте». Експерти «Лабораторії Касперського» проаналізували існуючі загрози і визначили головні небезпеки, які підстерігають користувачів цієї соцмережі.

Усього за тиждень при спробах користувачів перейти за посиланнями, розміщеними на сайті vkontakte.ru, було зафіксовано близько 172 000 спрацьовувань антивірусу. Переважна більшість таких посилань вели на шахрайські сторінки в Інтернеті (понад 133 000 спрацьовувань). На деяких з них розміщувалися пропозиції завантажити безкоштовні додатки. Проте, щоб відкрити завантажений архів, потрібно відправити SMS-повідомлення на короткий номер, але, як виявлялося, серед викачаних файлів відсутня шукана програма, пише it-review.org.ua

Аналіз адрес сторінок в соцмережі, з яких було виконано найбільше переходів по шкідливих посиланнях, показав, що найбільшу небезпеку становлять особисті повідомлення. Це говорить про те, що користувачі звикли довіряти контенту, отриманому від друзів, і, нічого не підозрюючи, досить часто переходять по посиланнях, які насправді поширюються зловмисниками без відома власників зламаних акаунтів. Далі в рейтингу небезпеці знаходяться повідомлення у стрічці новин, що містять шкідливі посилання.

Найкращий захист від дій інтернет-зловмисників - це надійний антивірус на комп'ютері і здоровий глузд, яким необхідно керуватися при роботі в Мережі. Навіть найдосконаліші технології не можуть гарантувати захист від вірусів і шахрайських схем, якщо сам користувач діє необачно і йде на поводку у зловмисників, попереджає В'ячеслав Закоржевський, старший вірусний аналітик "Лабораторії Касперського".

Loading...